Υγρασία στον Τοίχο 2019-05-22T11:06:57+00:00

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αντιμετωπίζετε Πρόβλημα Με Υγρασία Η Μούχλα; Επικοινωνήστε με τους Ειδικούς!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιμετώπιση Υγρασίας

Η υγρασια στον τοιχο είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο σε αρκετά σπίτια, όμως για την αντιμετώπιση του είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε την αιτία που την προκαλεί. Μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να δώσουμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα. Επίσης ρόλο παίζει και το σημείο όπου θα εμφανιστεί η υγρασία και η μορφή που έχει, αν δηλαδή η υγρασια στον τοιχο συνοδεύεται και από μούχλα ή από κιτρινίλες και ξεφλούδισμα του σοβά. Επίσης η υγρασία μπορεί να εμφανιστεί είτε σε κατακόρυφο τοίχο είτε στο ταβάνι, όμως για μεγαλύτερη ακρίβεια θα δούμε ξεχωριστά τις δύο περιπτώσεις.

Υγρασία Στο Ταβάνι

Η υγρασια στο ταβανι είναι η πιο συνηθισμένη μορφή υγρασιας στον τοιχο. Μπορεί να συνδυάζεται με κιτρίνισμα του ταβανιού όπως βλέπετε παραπάνω ή μουχλα στον τοιχο, που θα αναλύσουμε σε άλλη ενότητα. Όταν λοιπόν η υγρασια στο ταβανι προκαλεί ένα κιτρίνισμα, είναι πιθανότατα ζήτημα στεγανοποίησης / υγρομόνωσης. Αυτό δηλαδή με απλά λόγια σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ταράτσα (ή στον πάνω όροφο) και ένα μέρος υγρασίας έχει βρει δίοδο και κατευθύνεται προς το ταβάνι σας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να την εμφάνιση υγρασίας, η οποία με τον καιρό δημιουργεί ένα κιτρίνισμα στον τοίχο.

Για να βεβαιωθείτε ότι είναι στεγανωτικό πρόβλημα, επιδιώξτε στιγμιαία να εντείνετε από μόνοι σας το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει π.χ. αν πρόκειται για ταράτσα να φροντίσετε να ρίξετε μόνοι σας μια μεγάλη ποσότητα νερού στο συγκεκριμένο σημείο, περιμένοντας μετά από μερικές ώρες να δείτε τα αποτελέσματα. Αν το πρόβλημα ενταθεί και αυξηθεί η υγρασια στον τοιχο, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για πρόβλημα υγρομόνωσης. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για πρόβλημα συμπύκνωσης υδρατμών, που λύνεται κυρίως με τη θερμομόνωση της ταρατσας.

Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χωρίζεται σε δύο σκέλη και αφορά πρώτον την εξαφάνιση της υγρασίας τώρα και σε δεύτερη φάση να αποτρέψουμε την επανεμφάνισή της. Για την απομάκρυνση της υφιστάμενης υγρασιας στον τοιχο του ταβανιου χρειάζεται απλά να περιμένουμε ένα διάστημα χωρίς βροχές ώστε να στεγνώσει η πλάκα, ενώ για την απομάκρυνση της κιτρινίλας πιθανόν θα αρκέσει ένα επιμελές τοπικό καθάρισμα με ένα σφουγγάρι με σαπουνάδα ή για πιο έντονα προβλήματα με χλωρίνη. Αν δεν λυθεί ούτε έτσι ή αν έχετε και σκασίματα από την υγρασια στο ταβανι, ενδεχομένως να χρειαστεί ξύσιμο στο σημείο αυτό και βάψιμο. Σίγουρα θα βοηθήσει πολύ την κατάσταση ο συχνός και επαρκής εξαερισμός του χώρου, ώστε να επιτυγχάνουμε μόνοι μας την ισορροπημένη θερμοκρασία.

Υγρασία Στον Τοίχο

Ένα ακόμα συχνό φαινόμενο υγρασιας στον τοιχο είναι η υγρασια στους πλαινούς κατακόρυφους τοίχους, όπως βλέπετε και στην παραπάνω φωτογραφία. Εδώ τις περισσότερες φορές το πρόβλημα δημιουργείται από τη συμπύκνωση υδρατμών, δηλαδή από το επονομαζόμενο φαινόμενο της υγροποίησης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο εσωτερικό του σπιτιού και το εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα η υγρασία που έτσι και αλλιώς υπάρχει μέσα στο σπίτι, να υγροποιείται και αυτοί οι υδρατμοί επικάθονται στον τοίχο. Αν δεν έχει σχηματιστεί, αργά η γρήγορα σε αυτές τις περιπτώσεις θα αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της η μουχλα στον τοιχο.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος η λύση είναι μια και λέγεται εξωτερικη θερμομονωση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνει θερμομονωση στο σπίτι, ώστε να υπάρξει πιο ισορροπημένη θερμοκρασία ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό του σπιτιού και ιδιαίτερα στα δομικά στοιχεία. Μην εμπιστευθείτε λύσεις όπως απλό βάψιμο ή διάφορα χρώματα που αποκαλούνται θερμομονωτικά (χωρίς να είναι), γιατί πολύ σύντομα το πρόβλημα θα επανέλθει, αφού το μόνο που θα καταφέρεται είναι να το καμουφλάρετε, αλλά όχι να το λύσετε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το πρόβλημα να οφείλεται στην λεγόμενη ανιουσα υγρασια. Αυτό σημαίνει ότι από ένα μέρος της υγρασίας που υπάρχει στο υπέδαφος αρχίζει να ανέρχεται στους τοίχους του σπιτιού και να εμφανίζεται ως υγρασια στον τοιχο ή ακόμα και ως μούχλα. Εδώ τα πράγματα για την επίλυση του είναι αρκετά πιο δύσκολα, αν θέλετε μια πραγματικά μόνιμη λύση. Το σωστό είναι να έχει τοποθετηθεί κατά την κατασκευή αυγουλιέρα και τσιμεντοειδές στεγανωτιό στα θεμέλια. Αν κάτι τέτοιο – κυρίως σε παλιές κατασκευές – δεν έγινε, τότε μια λύση για να μη βλέπετε την υγρασία είναι να επενδύσετε τον τοίχο με μονωτικό υλικό DUROSOL, μειώνοντας σε ένα βαθμό και τις θερμικές απώλειες. Θα διακρίνεται εύκολα την ανιουσα υγρασια καθώς σε αντίθεση με την υγρασια στον τοιχο που δημιουργείται από συμπύκνωση υδρατμών, εδώ πλέον η υγρασία είναι αρκετά πιο έντονη χαμηλά στην ένωση με το δάπεδο και εξασθενεί όσο ανεβαίνει προς τα πάνω στον τοίχο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η υγρασια στον τοιχο (ανεξάρτητα αν πρόκειται για ταβάνι ή πλαινό τοίχο) πρέπει να εξαλειφθεί άμεσα, γιατί όσο την αφήνετε τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει και πιθανόν να αντιμετωπίσετε και άλλα προβλήματα στο μέλλον. Αν αφορά την ταράτσα / ταβάνι και δεν έχετε μούχλα η λύση είναι απλά μια στεγάνωση (συστήνεται επαλειπτικό σηλανικών ρητινών για βέλτιστα και διαχρονικά αποτελέσματα), ενώ αν είναι πλαινοί τοίχοι είναι πιθανόν πρόβλημα θερμομόνωσης.

Για να είστε σίγουροι όμως, ότι πρόβλημα και αν αντιμετωπίζετε σχετικα με υγρασια στον τοίχο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας!

Τι Είπαν Για Εμάς


“Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ενεργειακή αναβάθμιση της κύριας κατοικίας μας. Επιλέξαμε το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης Durosol External. H διαφορά στην ενεργειακή κατανάλωση είναι εμφανέστατη.”

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ• ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ


“Μένουμε σε διώροφη κατοικία στο Παλαιό Φάληρο. Η κρεβατοκάμαρα μας έχει ταράτσα κάθε καλοκαίρι η ζέστη ήταν ανυπόφορη ενώ το χειμώνα η υγρασία μας ταλαιπωρούσε. Πέρσι πήραμε την απόφαση να κάνουμε θερμομόνωση στην ταράτσα. Αν ήξερα ότι θα έχει τόση διαφορά θα την είχαμε κάνει εδώ και χρόνια.”

ΕΛΕΝΗ • ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ DUROSOL LIGHT ROOF


“Ασχολούμαι επαγγελματικά με τις μονώσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια. Σαν συνεργείο πάντα ως πρώτη επιλογή για θερμομόνωση συνιστώ το θερμομονωτικό υλικό Durosol.  ”

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ • ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΜΟΝΩΣΕΩΝ


“Μένουμε σε ρετιρέ στο Μαρούσι η ταράτσα του διαμερίσματος ήταν εκτεθειμένη χωρίς κάποια μόνωση μάλλον. Το αποτέλεσμα ήταν το καλοκαίρι η ζέστη να είναι ανυπόφορη χωρίς κλιματισμό και το χειμώνα το κρύο τσουχτερό. Ευτυχώς πήραμε την απόφαση να μονώσουμε την ταράτσα. Θεωρώ ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή! Τα έξοδα μας μειώθηκαν σημαντικά χειμώνα καλοκαίρι! ”

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ • ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ

Μονώσεις & Μονωτικά Υλικά

Βιομηχανία μονωτικών υλικών από το 1958. Σχεδιάζουμε και διαθέτουμε ολοκληρωμένα συστήματα Θερμομόνωσης και Στεγανοποίησης με σεβασμό στο περιβάλλον και τον καταναλωτή.

ΦΟΡΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Βιομηχανία μονωτικών υλικών από το 1958. Σχεδιάζομαι και διαθέτουμε ολοκληρωμένα συστήματα Θερμομομόνωσης και Στεγανοποίησης με σεβασμό στο περιβάλλον και τον καταναλωτή.

ΟΝΟΜΑ *
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΜΟΝΩΣΗΣ Μ2
ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ
EMAIL
ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΘΕΜΑ

ΜΗΝΥΜΑ